PALVELUMUOTOILU

CASE: ESTEETÖN JULKINEN LIIKENNE KYYNÄRSAUVOJEN KÄYTTÄJÄN NÄKÖKULMASTA

Ryhmämme tehtävänä oli kehittää kaupunkien välisen pitkänmatkan julkisen liikenteen esteettömyyttä kyynärsauvojen avulla liikkuvan henkilön näkökulmasta. Ratkaisuehdotuksena tarjosimme applikaatiota, jonka kautta matkaaja voi varata paikan sekä itselleen että avustajalleen ja saada kaiken tarvittavan tiedon reittien esteettömyydestä jo ennen matkaa.

Ryhmä: Hanna Korpua, Siiri Haarma, Terhi Holappa, Emma Kirjavainen, Joel Koutonen,  ja Katja Ronkainen

Aloitimme palvelumuotoiluprosessin keräämällä tietoa liikuntarajoitteisten, erityisesti kyynärsauvoilla matkustavien henkilöiden, matkailusta. Tiedonlähteinä käytimme esimerkiksi haastatteluja, tieteellisiä artikkeleita, kokemusasiantuntijaa sekä benchmarkkausta. Kiteytimme kerätyn tiedon visuaaliseen muotoon käyttäjäpersoonaksi sekä palvelupoluksi. Kiteytetyn tiedon pohjalta saatoimme muodostaa todellisen haasteemme.

Keskeiseksi ongelmaksi havaitsimme, että kaupunkien välisen linja-autojen pitkänmatkanliikenteen esteettömyydestä on usein hyvin vähän tietoa saatavilla ennen matkaa. Nykyiset lipunvarausjärjestelmät bussiliikenteessä eivät myöskään huomioi liikuntarajoitteisten tarpeita kovinkaan käyttäjäystävällisesti. Päätimme työskentelyssämme syventyä korjaamaan tämän ongelman ja kehitimme ratkaisuehdotukseksi matka-applikaation. 

Saimme ratkaisustamme paljon positiivista palautetta ja koimme, että se lisäisi julkisen liikenteen yhdenvertaisuutta ja käyttäjäystävällisyyttä huomattavasti. Applikaatiossa on mahdollisuus varata paikka avustajalle, saada reaaliaikaista tietoa myöhästymisistä ja vuorojen esteettömyydestä, ilmoittaa liikennöitsijälle avustuksen tarpeesta matkalla sekä tallentaa omia tietoja applikaatioon.

Erityisen kiinnostavaa prosessissa oli hahmottaa asiakkaan koko palvelupolku aina kotoa matkakohteeseen pääsyyn saakka. Opin, että etenkin julkiset palvelut voivat kokonaisuudessaan olla melko pirstaloituneita ja useista eri luukuista koostuvia. Ero eri toimijoiden välillä voi olla asiakkaalle epäselvä. Palvelumuotoilulla voidaan tuoda myös julkisiin palveluihin asiakaslähtöisyyttä.

CASE: UUSIEN OPISKELIJOIDEN VARHAISEMPI KANSAINVÄLISTYMISEEN ORIENTOITUMINEN

Ryhmämme sai kurssityönä toimeksiannon Lapin yliopiston kansain-välistymispalveluilta. Tehtävänämme oli ratkaista, kuinka opiskelijat saadaan orientoitumaan kansainvälistymiseen aikaisemmassa vaiheessa opintojaan. Ratkaisuehdotuksemme oli Unelmien HOPS, älykäs työkalu opintojen suunnitteluun.

Ryhmä: Hanna Korpua, Juulia Lempinen, Taija Mäkelä, Veera Parviainen 

Lähestyimme ongelmaa ensin haastattelemalla sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa tekemisissä olevaa yliopiston henkilöstöä että eri vuosikurssien opiskelijoita pyytäen heitä muistelemaan ensimmäisiä viikkojaan yliopistossa. Koska ryhmämme koostui täysin  Lapin yliopiston opiskelijoista, pystyimme myös reflektoimaan ja hyödyntämään omia kokemuksiamme yliopisto-opintojen ensimmäisiltä viikoilta.

Kiteytysprosessimme myötä todelliseksi ongelmaksi hahmottui se, että opiskelijat eivät koe nykyistä HOPSia eli henkilökohtaista opintosuunnitelmaa olennaisena osana opintojen suunnittelua. Nykyinen järjestelmä koettiin pakollisena pahana hyödyllisen suunnittelutyökalun sijaan. Nykyisessä HOPS-järjestelmässä esimerkiksi mahdollisen vaihtojakson sijoittaminen suunnitelmaan etukäteen on haasteellista, mikä vaikeuttaa kansainvälistymisen suunnittelua entisestään.

Ehdotuksemme koettiin muiden kurssin osallistujien toimesta hyvin positiivisena ja tarve tämänkaltaiselle älykkäälle työkalulle opintojen suunnitteluun on todellinen. Ratkaisussamme HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma tuodaan kertaheitolla nykypäivään, kun opiskelija voi optimoida omaa feediään omien mielenkiinnonkohteidensa mukaan. Sisältöoptimoinnin avulla järjestelmä tarjoaa opiskelijalle kursseja, joista tämä voisi olla kiinnostunut. Kansainvälistymissisällöille on sivustolla täysin oma osionsa, josta näkyvät esimerkiksi hakuajat ja kohteeet. Lisäksi kansainvälistymissisällöt löytyisivät järjestelmästä omina kokonaisuuksinaan, joita on helppo lisätä HOPS:iin omaan tutkintorakenteeseen sopiviin kohtiin.

Tämän projektin myötä opin, kuinka valtavasti palvelumuotoilusta voi olla hyötyä työn organisoinnin helpottamisessa. Itsensä johtaminen on nyky-yhteiskunnassa yhä tärkeämpää, jonka vuoksi oli hienoa olla ideoimassa työkalua, joka voisi helpottaa opiskelijan opintojen suunnittelua sekä itsensä johtamista.