Fasilitointi ja tiedonhankinta

Toimiessani harjoittelijana Teollisuusmatkailun konseptointi -hankkeessa loin tiedonhaun tueksi muotoiluluotaimet, jotka lähetin käyttäjille, jotka olivat vierailleet teollisuusmatkakohteissa. Luotainta suunnitellessani kiinnitin huomiota käyttäjänäkökulmaan kahdella tavalla: Toisaalta mietin, millaisilla tehtävillä saan muotoiluprosessini kannalta relevanttia käyttäjätietoa, ja toisaalta tahdoin muotoilla luotaimen, jota täyttäessään käyttäjä pääsisi lomamoodiin ja nauttisi tehtävien tekemisestä.

Pyrkimyksenäni oli luotaimen avula saada lisää tietoa käyttäjistä, heidän matkailumieltymyksistään -ja motiiveistaan sekä  kuulla heidän kokemuksistaan teollisuusmatkakohteissa. Luotainpaketti sisälsi tehtäväkirjasen, tarroja, muistilappuja sekä henkilökohtaiselle Padlet-pohjalle ohjaavan QR-koodin.  Luotaimen palattua käyttäjältä se puretaan käyttäjän kanssa haastattelutilanteessa. 

Muotoiluluotain

TYÖPAJOJEN
FASILITOINTI

Minulla on kokemusta erilaisten työpajojen vetämisestä sekä fyysisesti että etäisesti sähköisillä alustoilla. Olen päässyt harjoittelemaan työpajojen fasilitointia harjoittelussani Arctic Design Weekillä sekä muuten opintojeni myötä. 

Työpajojen fasilitoinnissa pyrin tekemään osallistumisen osallistujille mahdollisimman helpoksi ja mielekkääksi erilaisten tehtävien, työkalujen ja virikkeiden avulla. Olen myös oppinut, että työpajan alkuun on syytä varata riittävästi aikaa huolelliseen pohjustukseen,  jotta osallistujilla on riittävät tiedot osallistumisen mahdollistamiseksi. Olen myös oppinut, että kiire pilaa helposti hyvän työpajasession ja varsinkin sen purun, jolloin osallistujille jää helposti olo, että sanottavaa olisi vielä ollut yhteisessä keskustelussa. Olenkin harjoituksen myötä päässyt kehittymään työpajojen ajanhallinnassa.

Olen kerryttänyt haastattelukokemusta useissa eri haastattelutilanteissa esimerkiksi kurssitöiden, opinnäytteiden sekä harjoittelun parissa. Pyrin tekemään haastattelutilanteista osallistujille mahdollisimman rentoja ja helppoja omalla toiminnallani. Olen oppinut jokaisesta haastattelutilanteesta- ja prosessista jotakin arvokasta liittyen esimerkiksi aikatauluttamiseen, tutkimusetiikkaan, viestintään sekä osallistujien vastaamisen helpottamiseen. Jokainen haastattelutilanne on minulle ainutlaatuinen hetki kohdata toinen ihminen ja kuulla hänen kokemuksistaan.

Minulla on kokemusta sekä strukturoiduista että avoimemmista haastatteluista ja olen haastatellut sekä kasvokkain että tietokoneen välityksellä. Pyrin myös käyttämään haastattelun tukena tilanteen salliessa virikkeitä. Esimerkiksi Pro gradu tutkielmassani käytän haastattelutilanteessa virikkeenä 360-kuvista koostettua virtuaalilasien avulla koettavaa virtuaalimatkaa talviselle vaaralle.

haastattelujen
fasilitointi